Ajánlott védőoltások

ROTAVÍRUS

ROTARIX : A Rotarix élő, legyengített emberi rotavírust tartalmazó vírus vakcina, amely védettséget ad gyermekének, 6 hetes kortól, a rotavírus okozta gyomor- és bélhurut (hasmenés és hányás) ellen.

Csecsemők és kisgyermekek súlyos hasmenésének leggyakoribb oka a rotavírus fertőzés. A rotavírus könnyen terjed kézről szájba, fertőzött személyek székletével való érintkezés útján. A legtöbb gyermek a rotavírus okozta hasmenésből magától meggyógyul. Azonban néhány gyermeknél súlyos betegség alakul ki, erős hányással, hasmenéssel és életveszélyes folyadékvesztéssel, amely kórházi kezelést igényel.

Amikor valaki megkapja a vakcinát, immunrendszere (a szervezet természetes védekezése) ellenanyagokat (antitesteket) termel a leggyakrabban előforduló rotavírus fajták ellen. Ezen antitestek védettséget nyújtanak ezen rotavírusok okozta betegségek ellen.

ROTATEQ:  A RotaTeq szájon át alkalmazott oltóanyag, ami védelmet nyújt csecsemők és kisgyermekek számára a rotavírus-fertőzés okozta gyomor- és bélhurut (hasmenés és hányás) ellen, és amely 6 - 32 hetes csecsemőknek adható (lásd 3. pont). A vakcina öt élő rotavírus törzset tartalmaz. Amikor egy csecsemő megkapja a vakcinát, az immunrendszer (a szervezet természetes védekezőrendszere) ellenanyagokat termel a rotavírus leggyakrabban előforduló fajtái ellen. Ezek az ellenanyagok nyújtanak védelmet az ilyen típusú rotavírusok által okozott gyomor- és bélhurut ellen.

 

MENINGOCOCCUS

Az agyhártyagyulladást számos baktérium vagy vírus okozhatja, így a súlyos betegség megelőzése teljes mértékben nem biztosítható. A leggyakoribb és legveszélyesebb baktériumfajták ellen azonban elérhetőek védőoltások, így a sokszor halálos kimenetelű betegség jelentős részben megelőzhető.

Neisseria meningitidis (meningococcus) hat típusa ellen érhető el védőoltás. A hazánkban is gyakoribb B típus ellen sokáig nem állt rendelkezésre itthon vakcina, a számos egyéb készítmény között pedig nem könnyű eligazodni. Az egyes vakcina típusok egymástól árukban, a szükséges oltások számában, de legfőképpen a tartalmazott szerotípusok számában különböznek.

Létezik védőoltás különállóan a C típus ellen, 2014 óta már önállóan B típus ellen is, valamint kombináltan A, C, W-135, Y típusok ellen vakcinálhatunk. Ne tévesszen meg minket ez utóbbi oltás kombinált mivolta, hiszen ez a Magyarországon előforduló gyakori típusoknak csak egyikét tartalmazza (C), így ezen oltás beadatása mellett továbbra is szükséges a B típus elleni vakcináció!

A hatékony védelem érdekében a területi eloszlást tekintve hazánkban ideális a B és C típus elleni oltás beadatása, bár az egyre népszerűbbé váló egzotikus utazások lassan elmossák a régi határokat. A védőoltás különösen ajánlott csecsemőknek, zárt közösségekben (bentlakásos iskolák, nevelőotthonok, kollégiumok) élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek.

NEISVAC-CMeningococcus C oltás
A meningococcus C típus ellen védő vakcinák szintén 2 hónapos kortól alkalmazhatóak, 2-12 hónapos kor között 2 oltás szükséges, 1 éves kor felett 1 adag elegendő az alap immunizáláshoz. A csecsemőkorban elvégzett alapimmunizálás esetén 1 emlékeztető oltás ajánlott. Serdülők és felnőttek esetén 1 oltásra van szükség.

BEXSERO: Meningococcus B oltás
A hazánban elérhető meningococcus B oltás már 2 hónapos kortól alkalmazható. A beadandó oltások száma, valamint az egyes oltások között eltelt idő a gyermek életkorától függ. A 11 évesnél idősebb gyermekeknek és felnőtteknek két oltást szükséges kapniuk, melyek között legalább 1 hónapnak kell eltelnie.

NIMENRIXKombinált vakcinák (A, C, W-135, Y)
A hazánban elérhető kombinált vakcinák a vakcina típusától függően 1 vagy 2 éves kortól alkalmazhatóak. Az alapimmunizáláshoz jellemzően 1 alkalommal történő oltás elegendő.

 

INFLUENZA

Az influenza vírus három típusba sorolható: A, B és C. A szezonális influenzajárványokat az A és B típusú vírusok okozzák minden évben. Az A típus az állatvilágban is előfordul (madár, sertés), de nem minden esetben betegíti meg azt a fajt, amelyik hordozza. Az influenza elleni védőoltás minden évben tartalmaz 2A és egy B törzset. Ezeket a WHO határozza meg, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve. Így gyakorlatilag minden szezonban újra kell gondolni, mely törzsek okozhatnak megbetegedéseket. Vagyis, az előző szezon tapasztalatai tükröződnek az aktuális időszak oltóanyagának az összetételében.

Az oltóanyag általában október közepén jelenik meg. Amint kapunk róla információt, Facebook oldalunkon tájékoztatjuk a szülőket.

 

KULLANCSENCEPHALITIS

A kullancsenkefalitisz (Tick-Borne Encephalitis, TBE) vírus nagyon súlyos agyvelő-, gerincvelő- és agyhártyagyulladást okozhat. Ezek gyakran fejfájással és magas lázzal kezdődnek. Egyes betegekben a legsúlyosabb formában ezek a tünetek tudatvesztéshez, kómához, végül halálhoz vezethetnek.A vírust kullancsok hordozzák. Az ember a kullancscsípés útján fertőződik meg. A vírust hordozó kullancsok csípésének valószínűsége Európa nagy részén, illetve Közép- és Kelet-Ázsiában szintén nagyon nagy. A kullancsenkefalitisz veszélyének kitett emberek azok, akik a világnak ezen részein élnek, vagy ide mennek nyaralni. A bőrön levő kullancsokat nem lehet mindig észrevenni, az általuk okozott csípés pedig nem észlelhető.

A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni vakcinákat értik. Kétféle védőoltás létezik. Mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata.

A két oltóanyag oltási menetrendjében is vannak különbségek, de ezek nem jelentősek. Célszerű az oltásokat a szezontól távoli időszakban (még télen) megkezdeni, hogy a szezonra már védettekké váljunk. Bár a szakemberek ezt rendszeresen hangsúlyozzák, az emberek többnyire a szezon alatt (tavasszal és nyáron) kérik az oltási sorozat megkezdését.

FSME-IMMUN JUNIOR:  Az FSME-Immun Junior vakcina oltóanyag készítmény, amelyet arra használnak, hogy védjen a kullancsenkefalitisz vírus (Tick-Borne Encephalitis, TBE) okozta fertőző betegségtől. A készítmény 1-15 éves gyermekeknek javasolt. A vakcina egyetlen adagja valószínűleg nem védi meg Önt vagy gyermekét a fertőzéstől. Az optimális védettség eléréséhez 3 adagra lesz szüksége 

ENCEPUR JUNIORAz Encepur Junior gyermekeknek szánt vakcina (szuszpenziós injekció), mely a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (kullancsenkefalitisz) ellen biztosít védettséget.Tizenkét éves és idősebb korú gyermekeknek a felnőtt vakcinát (Encepur Adults) kell adni.